Tíz mondat a test orvoslásáról

(Tompa Andrea: Fejtől s lábtól. Kalligram, Pozsony, 2013.)

Szín: víz-zöld

Szó: fürdő

Ennivaló: vadpecsenye

Film: Tavaly Marienbadban

Zene: Imogen Heap: Headlock

1. Az orvos, ha száz évvel ezelőtti, többet tud a testről, de kevesebbet is, mint mai olvasója.

2. És hogy az olvasó még véletlenül se ringassa magát a felsőbbrendűség érzeteibe, Tompa Andrea regénye kitalál számára két dolgot: egy nyelvet, amelyik elválasztja az olvasót és az orvost, és egy világháborút, amelyben szinte minden kiderül a testről.

3. Alkoholizmus, koffeinizmus, dohányzás, női és férfi test különbségei, elmebetegségek kezelése, fürdőkultúra – hogyan is beszéltek, vitáztak volna erről száz évvel ezelőtt, és hogyan robbantja fel ezt a világot a háború.

4. Az orvos a test felől közelít sok dologhoz – és épp a test lenne az, ami száz év után is ugyanúgy működik, mint akkor, miközben látva látjuk, hogyan alakítja a testről való érzékelést az előzetes képzetek halmaza.

5. A regény merészen késleltet: többször találkozhatnának úgy igazából is a regény orvos-főhősei, de valahogy csak az utolsó előtti fejezetben érkeznek el odáig, hogy kölcsönösen megjegyezzék egymást, és hogy az öröklét felé induljanak együtt, ami materiális kivetülésben Rómát, házasságot, fürdőorvoskodást jelent.

6. Egy ambíciózus zsidó származású lány és egy eseményekkel sodródó, de némi gyakorlati érzékkel rendelkező székelyföldi fiú történeteit hallgatjuk egyes szám első személyben a Monarchia utolsó éveitől a húszas évek végéig, hogy az utolsó fejezetben többes szám első személyre váltson az elbeszélés, mint Závada Pál Idegen testünkjében.

7. Hol billen át a kicsit túlságosan bosszantó és a kicsit túlságosan simulékony karakterek sorsának követése szimpátiába?

8. A kicsi öncsalások és az igazán szélsőséges krízishelyzetekben való helytállás egyensúlya segít ebben.

9. Tompa Andrea megírta A hóhér háza előzményregényét, és ugyanakkor a két világháború közti erdélyi világ (női, illetve székely középosztálybeli) oldalnézetét is felskiccelte, Molter Károly Tibold Mártonjának vagy Kuncz Aladár Felleg a város felettjének vakfoltjait is láttatva.

10. Vannak történetek, amelyek visszamenőleg alakíthatják át vagy árnyalhatják egy korszakról való tudásunkat: Tompa Andrea könyve egy ilyen, kettős történetet mesél.

 

Balázs Imre József