Tíz mondat a bújócskáról

(Varró Dániel – Agócs Írisz: Nem, nem, hanem. Manó Könyvek, Budapest, 2013.)

Szín: terepszín

Szókapcsolat: ja, de

Ennivaló: gyros

Színész: Macaulay Culkin

Zene: Hot Jazz Band: Apu, hogy megy be…

 

1. Fejtörőkre megtalálni a megoldást, megfejteni egy találós kérdést, ez eléggé hétköznapi dolog, ha gyerekek vannak körülöttünk.

2. Varró Dániel gyermekkönyvei – az Akinek a lába hatos különösképpen, de az Akinek a foga kijött ugyancsak – a hétköznapi helyzeteket keresték, amelyekben egészen természetesen működhettek: altatás, tisztába tevés, etetés, höcögtetés, dögönyözés, nemszabad-szituációk és hasonlók.

3. A Nem, nem, hanem a kérdezőkorszak kézikönyve.

4. Amikor a ki? mit? hogyan? hol? mikor? hány? miért? kérdésekre a szülő nem győzi a választ, előkaphatja ezt a könyvet.

5. Azt fogja találni benne, hogy Miért…? kezdetű kérdések itt (még) nincsenek: annak talán később, másként fut majd neki Varró Dániel – az valószínűleg erősebb, de mindenképpen más jellegű kihívás.

6. A kérdéseket itt olyasformán gondolják tovább a szövegek (és ez az egyik mulatságos dolog bennük), mint amikor a házibújócskázáskor elbújt, asztal alatt lapuló kisgyerek füle hallatára keresi őt a felnőtt, és mielőtt „megtalálná”, hangosan sorolja, hol lehet: a fiókban-e vagy a párna alatt, a kávéscsészében vagy a szemüvegtokban.

7. A másik mulatságos dolog, hogy itt az elbújt dolgok egy-egy rímhívó szóba vannak elrejtve, azt viszont nem nagyon tudhatjuk előre, pontosan melyik szóra kell rárímelnie a válasznak.

8. Aztán továbblapozunk, és a következő oldalon megtaláljuk az elrejtőzött rímet, mint egy már régóta ott kuncogó kisgyereket az asztal alatt, aki alig várta már, hogy megtalálódjék, hiszen a bújócskában is csak látszólag az a győztes, akit soha nem találnak meg.

9. Ahhoz, hogy (majd és közben) szét lehessen szedni, előbb felépül a világ jól elbújt szabályrendszere – hogy mit kell csinálni a forró levessel, hogy mibe töröljük a maszatos kezünk, s hogy melyik a világon a leggyorsabb állat.

10. Amikor a gyereket a kávéscsészében keressük, éppen szétszedünk, amikor a kedvenc rejtekhelyén megtaláljuk, akkor összerakunk.

 

Balázs Imre József